Ohrpassstück: Einsatzgebiete, Anfertigung, Reinigung & Kosten

ušesni potni listi, imenovani tudi otoplastika, so posamično prilagojeni komponentam ušes, ki predstavljajo povezavo med ušesom in slušnim sistemom. Ključni so za udobje vašega slušnega aparata in kakovosti akustične sluha. Ne uporabljajo se za zvočno črto, lahko pa se lahko uporabijo tudi kot sredstvo za zaščito sluha.

slušni aparati z ušesnim potnim listom

V primeru v-ušesnih slušnih aparatov (IDO) je potrebna uporaba potnega lista ušesa, da se zagotovi prilagoditev ušesnemu kanalu v obliki posamično oblikovanja, v katerem sedi IDO. Toda tudi za HDO slušni aparat (HDO) je lahko v določenih primerih otoplastika v pomoč. Sem spadajo zlasti hude do zelo stopnje slušne poškodbe in prisotnost sluha z globokim zvokom.

Kako nastaja otoplastika?

Ker je vsako uho izjemno posamično oblikovano, je treba najprej vzeti vtis ušesnega kanala in Concha. Na podlagi tega je ušesna vozovnica narejena tako, da se meri tako, da se optimalno prilega v ustrezno uho. Za proizvodnjo so izbrani različni materiali z enako različnimi stopnjami trdote. Pri prilagajanju naslednjega je sedež še posebej ključnega pomena, ker če otoplastika ni dovolj tesna, lahko pride do povratnih informacij. Če pa je preveč trden, pojava bolečine ni mogoče izključiti. Da bi izboljšali akustično prekomerno konferenco, se lahko izvede tudi neobvezna kompenzacija ali vrtanje z visokim tonom. Na splošno je boljši sedež, boljša je kakovost sluha!

Ear Pass ali dežnik?

HDO slušni aparati so delno vstavljeni v uho. Na notranjemu delu se lahko pritrdi dežnik ali otoplastika. Naslednje razlike je treba upoštevati v obeh obrazcih kot merila za izbiro:

Otoplastika

  • individualno prilagojeno
  • Majhne odprtine za zračni prehod
  • Boljši rezultat v primeru sluha z globokim zvokom ali oslabitvijo celotnega frekvenčnega spektra
  • Tesni sedež se izogiba povratnim informacijam

dežnik

  • Standardne velikosti
  • Velike odprtine z dobrim prezračevanjem
  • Naravni zvok
  • Večinoma zadostuje za izgubo sluha
  • Manj prilagajanja

Ali so dežni ali otoplastiki pritrjeni na slušni aparat, vrsta in stopnja slušne škode odločajo predvsem s . Huda do zelo stopnje izguba sluha zahteva izbiro otoplastike, medtem ko z manj resnimi omejitvami na območju z visokim zvokom običajno zadostuje dežnik za intervencijo. Spodnja prilagoditev dežnika je tako naprej kot prikrajšana: shranjena je, vendar je mogoče izbrati le standardne velikosti, ki se najbolje ujemajo z naravo ušesa. Kot rezultat, ni zagotovljeno, da bodo standardizirane velikosti optimalno sedle v ušesnem kanalu.

očistite potne liste ušesa

Dnevno čiščenje ušesnih paspaz je bistveno zaradi transporterja, ki je v velikosti telesa. V nasprotnem primeru lahko odprtine otoplastike zamašijo dolinske gabe in ušesni vosek. Da ne pozabite na postopek čiščenja, je zato priporočljivo, da ga vključite kot sestavni del večerne rutine. Vedno je temeljit, a hkrati previden za zaščito občutljivih naprav.

Čiščenje ušesnih potnih listov je treba izvesti z mehkimi, suhimi krpami ali posebnimi čistilne robčke . Drugih čistilnih sredstev ne bi smeli uporabljati, ker so v veliki meri preveč agresivni za slušne aparate. V primeru slušnih aparatov HDO bodo pogosto potrebni dodatni koraki čiščenja, na primer, če imajo zvočno cev. Vsekakor je treba po popolnem sušenju slušnih pripomočkov v primernem suho škatlo misliti, da prepreči poškodbe vlage. Za podroben opis, kako je zagotovljeno čiščenje in sušenje, kliknite tukaj .

ušesni potni listi: pogoste težave

Nošenje ušesnih potnih listov lahko znatno izboljša sluh, vendar - kot povsod - obstajajo tudi možne težave, ki se lahko pojavijo:

  • Povratne informacije : Pojavi se povratna informacija, če je že okrepljen zvok iz slušnega apara zaradi lažnega sedeža otoplastike kadar koli in ga nato znova zazna. Neprijetna piščalka se ustvari, ko potni listi ne ustrezajo.
  • Okluzijski učinek : Natančnost prileganja gre z roko v roki z določenim polnjenjem ušesa. Ta ozka, po vrsti
  • Zbirka ušesnih plač : Zbirke ušesnega voska (cerumen) za otoplastiko lahko poslabšajo zaznavanje zvoka.
  • Alergijska reakcija : Materiali, uporabljeni v proizvodnji, pokrivajo tveganje za alergijsko reakcijo. Pri vstopu lahko uporabimo antialergeni materiali.
  • OHRKASSKTüCK pritiska : Spremembe ušesa, na primer zaradi spremembe teže, zahtevajo prilagoditev otoplastike. Za pomoč se lahko posvetovate s strokovnjakom za sluh.
  • Razbarvanje : S stikom s sebumom in ušesnim voskom ni mogoče izključiti. Če je razbarvanje premočno, je treba nadomestiti otoplastike.

Številne omenjene težave lahko akustik slušni aparat odpravi z majhnimi spremembami otoplastike ali spreminjanja nastavitev slušnega aparata. Če obstaja učinek okluzije, je koristna luknja tako imenovanih "Vertov", to je majhnih lukenj v otoplastiki, ki dajejo prednost zvočni strasti. Definirani ali zatiralski potni listi so nastali v ušesu zaradi napačnega sedeža. Kljub merjenjem je treba prilagoditi tudi otoplastike, na primer v primeru sprememb zunanjega ušesa. V skladu s tem je treba redno izvajati nadzor, da jih preprečimo ali odpravim težave.

ušesni potni listi za otroke

OHR potni listi se uporabljajo za oskrbo otrok za otroke, če to zahtevata vrsta ali stopnja izgube sluha. Otoplastiki so se tudi izkazali za posebej aktivne otroke, saj so z odprto ponudbo manj občutljivi kot slušni aparati. To otrokom omogoča aktivno, brezskrbno igro. Vendar pa otrokova rast zahteva redno obnovo ušesnih kosov, da se zagotovi optimalen sedež.

Posebna področja uporabe ušesnih mladostnikov

Odvisno od proizvodnje se lahko ušesni potni listi uporabljajo tudi zunaj klasične uporabe. Na primer, lahko jih uporabimo kot ukrep za zaščito sluha za ljudi na glasnih delovnih mestih ali predvajanje glasbe. Da bi to naredili, otoplastika blokira glasne zvoke, vendar je še vedno prepustna za zaznavanje jezika. Več o zaščiti sluha si lahko preberete na delovnem mestu tukaj . Poleg tega lahko pravi dizajn pričarate pravi kos nakita iz komponent. Da bi ušesa uporabljali kot nakit, je individualni videz ustvarjen z barvami, bleščicami in nosorogi.

ušesni potni listi: cene in predpostavka stroškov

Otoplastika je vključena v ceno slušnih aparatov. Ker so za to na splošno odgovorne zakonske zdravstvene zavarovalnice, so stroški plačevanja ušesnih potnih listov odvisni od povezanega slušnega aparata.