Kind hört schlecht: Schwerhörigkeit bei Kindern | MySecondEar

Izguba sluha pri otrocih: simptomi, vzroki, zdravljenje

približno 1,5 od 1000 novorojenčkov že vpliva na izgubo sluha. Z drugimi besedami, vaše zaznavanje in obdelava akustičnih informacij je od rojstva omejena. Tudi v poznejših časih v otroštvu in mladosti se lahko iz različnih razlogov pojavijo znižanje sluha. Te segajo od okužb do prekomernega onesnaževanja s hrupom. Zlasti v mladosti je zdravljenje izgube sluha bistvenega pomena za preprečevanje zamud ali okvarov v razvoju.

Izguba sluha pri dojenčkih in otrocih prepozna: simptomi

Prvi znak morebitne izgube sluha je odsotnost strahu za glasne zvoke iz 4. do 6. tedna življenja. Od 6. meseca naprej bi moral vaš otrok tudi aktivno reagirati na govor in poskušati najti vire hrupa . Glede na stopnjo izgube sluha je treba v nadaljnjem poteku otroštva upoštevati različne druge znake: z rahlo zmanjšanjem sluha pogosto ne slišijo tiho govorjeno in šepetano jezika. V primeru srednje visoke do visoke škode so slišni le glasni zvoki. Če pride do popolne izgube sluha, otroci zaznajo samo vibracijo. Tudi osupljiv glas, pogosta vprašanja o razumevanju in pomanjkanje poskusa, da bi starše preučili, 7. znake škode.

Da bi čim prej prepoznali izgubo sluha pri dojenčkih in otrocih in sprejeti ustrezne ukrepe, je treba zaznati vse preglede zgodnjega odkrivanja . Prvi pregled sluha se že izvede na U1, vendar pozitiven rezultat ne pomeni samodejno, da pozneje ni mogoče določiti škode na zaslišanju. Pri opazovanju opisanih znakov naredite zdravnika, da ustvari pojasnilo.

Izguba sluha pri dojenčkih: vzroki

pri dojenčkih je 50 % izgube sluha dedno, vendar je na področju slušnega organa lažen ali zapozneli razvoj med nosečnostjo in med rojstvom. Po eni strani so za to odgovorni posebni geni ali genetske okvare , ki se pojavljajo tudi v kombinaciji z drugimi boleznimi, npr. Ščitnico, srce ali oči. Sifilis, presnovne bolezni ali zloraba alkohola in drog med Nosečnost lahko privede tudi do prirojene izgube sluha pri dojenčkih. Poleg tega imajo na sluh, ki so v postopku rojstva , zlatenica in krvavitev možganov negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno negativno. Po rojstvu je tveganje predvsem pri vnetju srednjega ušesa ali meningov, pa tudi tipičnih okužb v otroštvu, kot so ošpice, mumps in rdečka.

Vzroki za izgubo sluha v otroštvu

Vzroki izgube sluha v otroštvu so lahko posledica okužb, pa tudi posledic vretenc , prehladov ali povečanih mandljev v grlu. Posledica je lahko zbirka izločkov v jami Pauken, kar lahko ustvari zaprtje cevi . Če to obstaja v obdobju predolgo, pride do patološke spremembe sluznice. Če zdravljenje z zdravili v tem stanju ne uspe, se v ušesno kabino vstavi cev cev, da povzroči trajno prezračevanje in sušenje srednjega ušesa. Po nekaj mesecih se cev odvrne sama. Omejitev poslušanja je torej le začasno. V zadnjih letih se je pri mladih povečalo motnje sluha, ki jih pripisujejo visokem onesnaževanju s hrupom z glasbo.

Pomembno : Na ta način se vnaprej izognemo slušnem poškodbi zaradi občutljivega otroškega pripadnosti, preprečimo preventivno za ustrezno zaščito pred sluhom. Obseg 85 decibelov je lahko tveganje za sluh otrok. Takoj, ko pride do škode, je težko popraviti. Zato se prepričajte, da svojih otrok ne izpostavite pretirano glasnim okoljem ali uporabite primerno zaščito sluha.

Posledice izgube sluha pri otrocih

Zdravljenje izgube sluha je bistvenega pomena za otroke, ki zagotavljajo reden razvoj jezika in družbenega razvoja . Ker otrokovo pridobivanje jezika v veliki meri izvajajo jezikovni vzorniki in imitacija, je potrebno poslušanje jezikovnega prispevka. Prej kot je narejen intervencija, tem bolje, saj so v prvih mesecih in letih življenja postavljeni temeljni osnovni stebri nadaljnjega razvoja . Druga možna posledica je zamuda pri kognitivnem razvoju, ki je posledica omejenega odkritja sveta z vsemi čutili. Poleg tega so tudi izgube v uspešnosti šole presenetljive. To je mogoče zaslediti do dejstva, da je šola zelo interaktivno mesto, kjer se znanje prenaša predvsem ustno.

Zdravljenje izgube sluha pri otrocih in dojenčkih

Katera zdravljenje ima najvišje možnosti za uspeh, je odvisno od vzroka omejitve poslušanja. V primeru izgube sluha zaradi okužb je običajno možno začasno, zdravljenje z zdravili . V primeru genetskih ali drugih vzrokov prilagajanje ustreznega slušnega aparata običajno pomaga. Katere posebnosti otroških slušnih aparatov in koliko jih lahko preberemo tukaj . V redkejših primerih se priporoča vstavljanje cochlea vsadka , na primer, če anatomski ali slušni pogoji preprečijo nošenje slušnega aparata.

Izguba sluha pri otrocih: operacija

Nekateri pogoji preprečujejo uporabo običajnega slušnega aparata in po potrebi zahtevajo uporabo vsadka. Ena od možnosti je kochlea implant (ci) , ki prevzame funkcijo notranjega ušesa in akustičnih informacij tisti možgani naprej. Medtem ko slušni aparati ponavadi povečujejo količino, je CI bistveno vključen v proces upravljanja pri poslušanju. Vendar kochlejski implantat ni čudežna rešitev. Potreben je čas, da se navadimo na napravo in zahteva intenzivno usposabljanje pri ravnanju in poslušanju. Dejavniki, ki vplivajo na uspeh pri CI, so na primer starost v implantaciji in stopnja izgube sluha.

Izguba sluha pri otrocih: Kaj lahko storijo starši

Ko je otrok nastrojen, je za večino staršev to sprva šokantna novica. Čustvene reakcije so verodostojne in so lahko. Vendar je izjemno pomembno, da predstavljate najboljšo možno podporo svojemu otroku.

  1. Ugotovite več: bolje, ko se poznamo s temo, manj grozeče je videti. Bolje kot ste seznanjeni s temo izgube sluha, bolje boste razumeli in podpirali svojega otroka.
  2. Upoštevajte svetovalni nasvet: Pri diagnosticiranju "izgube sluha" se lahko pojavi veliko vprašanj. Ne bojte se iskati nasveta, da bi otroku olajšali življenje.
  3. Bodite odprti : Iskrenost do svojega otroka in drugih glede na omejitev poslušanja običajno pomaga povečati razumevanje od zunaj. Vaš otrok bo imel v vsakdanjem življenju manj težav, če bodo vaši soljudi vedeli za posebne potrebe.
  4. Sprejmi, vključiti, podprite : Sprejmite posebnost svojega otroka in mu vedno dajte občutek, da je podprt in vpleten. Vzemite si čas, da se pogovorite s svojim otrokom in ugotovite, kje ga lahko podprete. Na primer, razporedite signale (npr. Ročno stiskanje), ki jih lahko vaš otrok uporabi, da navede, da nekaj ni razumel. Na ta način lahko reagirate subtilno in ustrezno.
  5. Bodite potrpežljivi : Bodite pozorni na prilagoditev jezikovnega prispevka, da vas bo vaš otrok čim natančneje razumel. Pogovorite se glasno in jasno in potrpežljivo ponavljajte svoje izjave na zahtevo, da ne bi odpravili svojega otroka.
  6. Uporabite tehnične pripomočke : Poleg slušnih aparatov obstajajo številne tehnične dodatni dodatki , ki lahko obogatijo vsakdanje življenje vašega otroka. Izvedite več in se ne izogibajte zavrnitvi teh pripomočkov.
  7. Uporabite dodatno terapijo : Poleg oskrbe sluha je treba uporabiti tudi dodatne ponudbe za terapijo. Na primer, govorna terapija pomaga podpirati jezikovni razvoj vašega otroka.
  8. Uporabite možnosti izmenjave : Za starše je diagnoza "izgube sluha" lahko nepričakovan izziv med vašimi otroki. Starši se lahko povežejo, podpirajo in obveščajo o številnih možnostih izmenjave.
  9. Spodbujajte samozavest svojega otroka : da se bo normalno spopadel z izgubo sluha, pomagajte otroku, da ohrani svojo samozavest. V šoli se lahko vašega otroka srečajo z vprašanji in zadržki glede slušnega aparata. Da bi se izognili negotovosti usposabljanja, je torej starševska podpora in izobraževanje še posebej ključnega pomena.