Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

škoda sluha: sprožilec, simptomi, preprečevanje

škoda sluha na splošno izhaja iz dednih dejavnikov, hrupa, zaradi bolezni ali starosti. Pri tem so alters- in izguba sluha je ena najpogostejših oblik. Medtem ko se z naraščajočo starostjo funkcijo sluha postopoma zmanjšuje zaradi obrabe in raztrganja, lahko ta postopek povzroči resno škodo zaradi pretiranega ali predolgega položaja kurbe.

Prvi znaki škode sluha lahko tinitus , pomanjkanje dojemanja visokih tonov < /a> Tudi težave pri razumevanju pogovorov z zvoki v ozadju. Večino časa se večinoma prizadenejo frekvenca od 4000 Hertz, vendar se škoda postopoma širi na nadaljnja območja.

prirojena slušna škoda

Razlogi, zakaj se otroci rodijo s sluhom, so številni. Po eni strani so genetski dejavniki tipičen dejavnik. Toda tudi med nosečnostjo in ob rojstvu lahko poškodba otroka povzroči sluh. V nekaterih primerih vzrokov prirojene škode sluha ni mogoče popolnoma določiti. Če pride do poškodbe sluha od rojstva, to pogosto resno vpliva na razvoj jezika. Za zgodnje prepoznavanje, ki zagotavlja hitro zdravljenje in ublažitev posledične škode, je treba uporabiti pregledovanje sluha na novorojenček.

škoda sluha zaradi hrupa

Prekomerni hrup lahko poškoduje lase, kar pomeni celice v notranjem ušesu, ker je zožilo krvne žile. Posledično so lasne celice manj oskrbovane s krvjo in trpijo pomanjkanje kisika. Pomanjkanje kisika preprečuje pravilno funkcionalnost lasnih celic, in sicer posredovanje živčnih dražljajev. Poškodba lasnih celic je nepopravljiva. Vendar je to mogoče preprečiti z nošenjem zaščite pred sluhom, zadostnimi odmori za poslušanje in izogibanje hrupu. To velja zlasti za delovna mesta ali hobije, ki prinašajo visoko onesnaževanje s hrupom.

Če škodo sluh povzroči hrup, se govori o
izguba sluha .

škoda sluha s slušalk

Hrup ni na voljo samo pri delu, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Tu je še posebej poudarjeno poslušanje glasbe, ki se ne odvija vedno z zmerno glasnostjo. Sluh škode zaradi slušalk se pojavi, ko se ušesa v daljšem časovnem obdobju sonicirajo nad slušalkami s pretirano glasno glasbo. Aktivna opozorila pametnega telefona glede ustreznosti glasbenega zvezka služijo kot praktična vodilo.

škoda sluha skozi glasno glasbo

Glasna glasba brez uporabe slušalk je lahko tudi škodljiva. Sluh škode zaradi glasne glasbe so v glavnem naklonjeni koncerti, festivali in klubi. Na teh dogodkih se glasba predvaja v količini 100 dB ali več in je zato očitno na področju sluha -impresivno. Če pogosteje obiskujete tovrstne dogodke, bi morali razmisliti o nošenju zaščite sluha.

škoda sluha po koncertu

Sluh škode po koncertu je običajno začasna. Običajno se izražajo v dolgočasnem sluhu in ušesnem hrupu, ki v nekaj urah spet izgine. Na dolgi rok pa se lahko slušna škoda kaže, saj v klubih in na koncertih obstaja izjemna količina, ki bi že potrebovali zaščitne ukrepe na delovnih mestih.

škoda sluha, koliko db?

V skladu z odlokom na delovnem mestu morajo delodajalci v obdobju 8 ur v obdobju 8 ur vložiti zaščito sluha za svoje zaposlene. Od 85db mora delodajalec že preveriti dejansko nošenje zaščite. Zato lahko domnevamo, da lahko dolgoročni obseg privede do poškodbe sluha nad 80 dB. WHO priporoča tudi, da razkrijete količine nad 100 dB največ 15 minut na dan.

Katera sluh škode?

Kot je že navedeno v uvodu, obstajajo različne vrste sluha. V bistvu se razlikuje med zvočnim občutkom, zvočno prevodnostjo in kombinirano izgubo sluha. Ta članek .

ponuja obsežen pregled vrst škode na sluhu

škoda sluha pri otrocih in mladostnikih

škoda sluha pri otrocih in mladostnikih vse pogosteje se pojavljajo. Poleg dedne pogojne poškodbe sluha ima tu vlogo hrup. Za omenjeni starostni razpon obstajajo potencialno škodljivi viri hrupa, zlasti na območju prostega časa. Negativne posledice lahko na primer preprečimo s tihimi igračami (pod pogojem zvoka igrač) in seveda z zaščito sluha in splošnim izogibanjem hrupu.

antibiotiki slušna škoda

nikotin, alkohol in različna zdravila lahko vplivajo na sluh. Na medicinskem področju se sumi na antibiotike za bakterijske okužbe, ki vodijo do izgube sluha. Zlasti aminoglikozidni antibiotiki so močno kritizirani. S tem antibiotikom se lahko poškodujejo senzorične lasne celice v notranjem ušesu, ki so odgovorne za hrup. Tveganje je predvsem pri prezgodnjih dojenčkih.