Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
V mnogih primerih je dobava klasičnih slušnih aparatov v ušesu ali ušesu popolnoma zadostna za podporo jezikovnemu razumevanju bolnikov z okvaro sluha. V ta namen naprave okrepijo zvok in ga sprostijo v tej dvignjeni obliki do ušesnega kanala uporabnika. Kaj pa se zgodi, če srednje uho nima več (več), da zmanjša zvok, se poškodba sluha vse bolj poveča ali anatomski razlogi prepreči prilagajanje slušnega aparata?

V teh primerih so lahko

vsadki slušnega aparata alternativa odstranljivim slušnim aparatom in izboljšajo možnost, da njihovi prevozniki sodelujejo v slišnem svetu. Operativni poseg je nujen vstaviti vsadek, zato je treba odločitev za vsadek slušni aparat temeljito upoštevati. Pomembno je tudi opozoriti, da enaka kakovost sluha nikoli ne more nastati kot z naravnim sluhom. Kljub temu so vsadki prefinjene rešitve sluha, ki lahko bistveno obogatijo vsakdanje življenje.

slušni vsadek in slušni aparat: Intervju z pogleda

slušni aparati vsadki
  • neinvaziven/ brez kirurškega posega

  • Prilagodljivo je mogoče uporabiti

  • predelani in ojačan zvok

  • uporablja funkcijo srednjih in notranje ušes ter preostale napake

  • za lahke do hude poškodbe s sluhom

  • Nošeno v ali za ušesom

  • Invazivno/ operativno intervencijo

  • Odstranljiv zvočni procesor, vsadek v osnovi trden

  • zaobide oslabljene dele zaslišanja

  • za posebno izgubo sluha

  • v celoti ali delno implantirano

Vrste vsadkov slušnega aparata

Kateri implantat slušnega apara je odvisen od oblike izgube sluha ali okvare sluha. Skupni Vrste vsadkov slušnega aparata oblikujejo notranje ušesne vsadke -tudi znani kot kohlejski vsadki -,, vsadki srednjega ušesa, slušni aparat s kostmi, pa tudi implantate možganskih žigov.


Območja aplikacij različnih vsadkov vključujejo naslednje:

  • Senzorineuralna izguba sluha
  • Kombinirana izguba sluha
  • zvočna prevodnost ludo
  • Prirojena in kronična slušna škoda
  • napačno natisnjen ali manjkajoč slušni živec
  • Skupna izguba sluha (vendar je to običajno težko zdraviti, če se izguba sluha zgodi pred ali med pridobitvijo jezika)

Osnovna Struktura vsadka slušnega aparata Rezultat iz dveh delov: notranji del, ki je implantiran in posledično sedi pod kožo in zunanjim delom, ki ga sestavlja zvočni procesor in na Zunaj je lasišče pritrjeno. Tudi v celoti implantirane naprave niso povsem samostojne, vedno potrebujete povezavo z zunanjo napravo za napajanje.

COCHLEA Implant

Kochlejski vsadki so verjetno najbolj znani vsadki slušnega aparata, vendar komaj kdo o njih ni dovolj obveščen. Naprave včasih služijo zdravljenju prirojenih slušnih napak, vendar jih je treba oceniti kot potencialno koristno pri vseh škodi na notranjem ušesu. Ciljna skupina so zlasti odrasli z gluho gluhostjo, ljudje z naraščajočo izgubo sluha (hipakuzis), pa tudi otroci s hudo poškodbo sluha - genetsko ali pridobljeno.

Elektronski impulzi so osnova funkcionalnosti kohlejskega vsadka: ustvarjajo v tonih kohlejev, ki na koncu omogočajo razumevanje. To zahteva zunanjo komponento, ki vključuje jezikovni procesor za ušesnim pokalom. Obstaja brezžična, induktivna povezava od zunanjega do notranje komponente. Slednje sedi v tempeljski kosti in je v neposrednem stiku s Cochleo. Kodirani zvočni signali se pošljejo prejemni tuljavi notranje komponente prek oddajne tuljave zunanjega dela. Na podlagi tega je spodbuden zvočni živec, ki v možgane odnese stimulacijsko črto, kar končno ustvari občutek poslušanja.

osrednji ušesni implantat

V skladu z imenom se srednji ušesni implantat vstavi v srednje uho v prefinjenem, a nizko -tveganem delovanju. Postopek za zdravljenje zaznavanja ali zvočne prevodnosti izguba sluha je in kombinacija le -te. Osrednji ušesni vsadki so tudi idealni, če je blok srednjega ušesa ali zunanjega ušesa ali nošenje zunanjega slušnega aparata ni mogoče. Vsekakor so nepoškodovane notranje lasne celice predpogoj za uporabo.

Za funkcijo vsadka srednjega ušesa je potreben magnet, ki uresničuje zasidranje zunanjega mikrofona s procesorjem notranjega jezika. Mikrofon deluje kot nekakšna zamenjava za Auricle - zavzame slušne informacije in jih pošlje vsadku v srednji uho. Tu se signali posredujejo v notranje uho prek nojev, kar ustvarja vtis poslušanja.

Slušni aparat za zasidrane kosti/ slušni aparat cevovoda

Slušni aparati za prevodnost kosti uporabljajo naravno funkcijo kosti za usmerjanje zvoka. Ta dizajn govori tudi o kostni zasidrani slušni aparat (BAHA), to je slušnih pripomočkov, ki jih je vgradil kost. Slušni vsadki se uporabljajo za različne omejitve, včasih v primeru kroničnega vnetja srednjega ušesa ali ušesnega kanala, poškodbe na ušesu, zvočna prevodna izguba sluha, kot tudi nepravilnosti ušesa in ušesa kanal.

Vaše poimenovanje je posledica dejstva, da se v kosteh uporablja vsadek - a titanov vijak -. Kot kolega je na vsadku pritrjen zvočni procesor zunaj za ušesom. Za funkcijo zvočni procesor sprva absorbira zvok iz okolice, nato pa ga sprosti na vijak, ki uporablja vibracijo za posredovanje zvočnih signalov na notranje uho. Kot rezultat

možganski implantat/ slušni možganski možganski implantiran (ABI)

Potreba po implantaciji možganskega implantata se pojavi, ko je bila slušna črta poškodovana od rojstva ali s travmatičnimi in patološkimi dogodki. Na primer, tukaj je treba omeniti bolezni tipa 2 in , v katerih tumor pritisne na slušni živec ali povzroči poškodbo odstranjevanja tumorja. Tudi s popolnoma ločenim zvočnim živcem , možganski implant ponuja način, kako delno obnoviti sluh. Cilj je narediti manj optimalno sluh, ampak občutek sluha, da ne bo izključena izključitev iz slušnega sveta.

Med zelo zapleteno implantacijo se majhna elektroda uporablja neposredno v možganskem steblu , ki je na voljo prek majhnega kabla v zameno z zunanjo komponento. Elektroda prehaja frekvence skozi zunanji procesor, ki sedi zunaj, ki zahteva stimulacijo rogovskih živcev zaradi električnih impulzov. Posledica tega je naprej dražljaji v možgane, kjer se to zgodi, in pojavi se vtis poslušanja. S pomočjo implantata možganskega zaganjanja je dojemanje hrupa v okolju predvsem uspelo. Samo z treningom v odčitavanju ustnic Ali je razumevanje jezika posledica tonov.

Stroški vsadkov slušnega apara

Vsaka implantacija slušnega apara je operativni poseg, ki ga je treba vedno dobro premišljevati. Oprostite je, da pokrijete vse stroške za vsadke, oskrbo in rehabilitacijo zakonskih zdravstvenih zavarovalnic. Glede na ceno se vsadki slušnega apara - odvisno od vrste vsadka in posameznih zahtev bolnikov, ki vplivajo na stopnjo težavnosti intervencije - premikajo v okviru do 40.000 EUR.

Najučinkovitejši stroški so kostni prevodni slušni aparati , ki so v razponu od 3.000 - 5000 EUR. Centralni ušesni vsadki ležijo v cenovnem razponu od 10.000 do 30.000 EUR, odvisno od metode zdravljenja. Možganski vsadki so na voljo tudi za ceno približno 30.000 EUR. Stroški cochlea vsadka znašajo približno 40.000 EUR. Upoštevajte, da so to samo smernice. Končne cene, odvisno od zgoraj omenjenih dejavnikov.