Hörgeräte für Hunde

Kaj morate vedeti o izgubi sluha pri psih

je vedel, da mačke med 55 Hz do 79 kHz slišijo in psi pokrivajo razpon od 67 Hz do 44 kHz. Za primerjavo lahko povprečna oseba sliši le od 20 Hz do 20 kHz. Te številke kažejo, da živali slišijo bolje kot mi. Pes ima tudi selektivno sluh. Če spi, se pusti, da se moti, razen če sliši škatlo za hrano ali držalo.

To je mogoče, ker pseče senzorične celice niso neposredno povezane z ušesi, ampak s posebnimi živčnimi trakti. Pes lahko to vklopi in izklopi po želji. Psi slišijo posebej globoke in še posebej visoke tone. Če pes ne sliši, ga v resnici ne pomaga kričati. Tiho ukaz na višjem igrišču je bolj smiselno. Potem lahko vaš pes bolje zazna zvok.

Na splošno 17 ušes ušes pomaga psu pri iskanju hrupa. Pes lahko poravna ušesa neodvisno drug od drugega, da bi lahko zajel vir enega hrupa. Psi zaradi tega slišijo svojega lastnika, četudi ni na vidiku. Dober sluh uporablja psa in lastnika. Kaj pa storiti, če pes ne sliši več svojega lastnika?

Živali lahko izgubijo tudi sluh. Potem morate najti novo vrsto komunikacije z živaljo. To se lahko zgodi z liki ali s slušnim aparatom za psa. Toda ali obstajajo tudi primerni slušni aparati za ljubljenega štirinožnega prijatelja?

simptomi izgube sluha pri psu

Vaš pes vam ne more povedati, če vas ne sliši. Navsezadnje ne vpraša in ne more zahtevati, da nekaj ponovi. Obstajajo pa tudi drugi načini, kako ugotoviti, ali vaš pes slabo sliši. Dokaj varen znak izgube sluha je, da vaš pes ne reagira na vsakdanje zvoke. Na primer, ko je pes škripajoče najljubše igrače, vas pokliče ali preprosto ignorira domači obroč. Vaš pes se bo morda prestrašil, ko ste ga zbudili, ker ni slišal, kako si prišel do njega. Psi z izgubo sluha tudi pogosteje lajajo. To je posledica dejstva, da se pes ne more več slišati, ko laja.

Vzroki za izgubo sluha pri psu

Živali izgubijo tudi sluh, ko je uho poškodovano. To se lahko zgodi s poškodbami drobnih lasnih mešičkov in sitnim v ušesih. Pri starejših živalih se živci degenerirajo in nekatere živali imajo od rojstva slabe živce v ušesih. Tumorji ali razpoke v ušesu lahko povzročijo tudi škodo. Pogosto vnetje v ušesu ali travmi že dolgo vodi do izgube sluha. Virus pasjih talentov lahko še posebej močno napade sluh psov. Temu se lahko izognemo s cepljenjem.

Zdravljenje izgube sluha pri ljudeh

Večine izgube sluha ni mogoče obrniti. Vendar pa je znanstvenikov težko obnoviti število lasnih mešičkov. Oblikovalske miši slišijo podobno kot ljudje, zato se na miših izvajajo poskusi izgube sluha. Vsak preboj pri dirkalnih miših bi lahko bil tudi preboj za ljudi.

Raziskovalci so že vbrizgali matične celice iz živali v nezrele živčne celice in jih tako obnovili. Zaslišanje bi lahko v 10 tednih obnovili za 46%. Zamenjava folikla pomaga pri 15 % izgube sluha, ki jo je sprožila nevropatija. Takšnega uspeha še ni bilo mogoče zabeležiti v drugih vrstah izgube sluha. Živali s slabšim sluhom se ustrezno prilagodijo svoji okolici. Izguba njenega sluha ne vpliva toliko na vas. Vaša druga čutila kompenzirajo izgubo sluha.

slušni aparat za psa - se izplača?

V primeru izgube sluha pri psu je slušni aparat tudi možnost nadomestila izgube sluha. Zdravnik z univerze Aubery je za psa razvil slušni aparat na podlagi človeškega slušnega aparata. S plastičnimi cevmi in penastimi čepi je nato napravo povezal z ušesnim kanalom psa. Vsi psi ne bi prenašali tujega telesa v ušesu. Ker jih je mogoče odvrniti, slušni aparati za pse niso tako pogosti. Zdravniki trenutno raziskujejo kohlejski vsadek za pse. Vendar so drage in ni zagotovila, da delujejo.

Ni vsak pes sprejeti slušnega aparata v ušesu. Poleg tega je slušni aparat smiseln le, če lahko pes še vedno sliši na enem ušesu. Vsekakor je potrebna posamezna proizvodnja za psa. To je zato, ker se ušesni kanal ljudi in psov bistveno razlikuje. Pes ima navpični in vodoravni ušesni kanal. Slušni aparat je prekrit s penasto gumo in se nato prilagodi ušesnemu kanalu.

Za vstavljanje takega slušnega aparata mora biti pes lahko imobiliziran ali anesteziran. Pes ne razume, da bi moral še vedno obdržati. Zato je uporaba slušnega aparata za psa medicinska intervencija. V tem primeru morate razmisliti, ali ima slušni aparat dejansko uporabo ali samo pomeni stres za psa. To je tudi razlog, da so slušni aparati za psa lahko draga naložba, saj ga ni mogoče vedno vnaprej reči, ali se to izplača. Manjši psi pogosto jemljejo tuje telo bolje kot večji psi.

Z veliko potrpljenja in treninga lahko psa pridobite tudi znakovni jezik. Zato korak k slušnim aparatom pri psih ni vedno priporočljiv. Pes s hendikepom je lahko izziv, toda pes sam se pogosto dobro ujema z hendikepom.

Z dragimi policijami ali iskalci osebe je videti drugače. V tem primeru je lahko slušni aparat smiselno, tako da pes ostane pripravljen za uporabo. Vendar pa, tako kot ljudje, tudi pes potrebuje čas, da se navadi na napravo. Lahko je daleč, dokler pes spet ne sliši ukazov ali spet skoči navzgor s škatlo za podajanje.

stroški za slušni aparat za pse

testi z v-ušesnimi slušnimi aparati so pokazali uspeh pri pregledih psov. Če sumite, da vaša žival slabo sliši, stopite v stik z veterinarjem. To lahko nato načrtuje nadaljnji postopek za slušni aparat.