BAHA Hörgerät: Anwendungsgebiete, Aufbau, Voraussetzungen & Kosten

Če iz anatomskih ali zdravstvenih razlogov običajnega slušnega aparata ni mogoče uporabiti, slušni aparat za prevodnike kosti je možnost zdravljenja v določenih pogojih. Slušni aparati, zasidrani s kostmi (nemški slušni aparati, zasidrani v kosti) - ali na kratko: baha - so posebna oblika slušnih pripomočkov za prevodnost kosti kot implantat slušnega apara lahko trdno zasidramo v lobanjski kosti. S pomočjo naravne sposobnosti človeških kosti, da vodijo zvok, okrepijo močne vsadke in omogočajo aktivno sodelovanje v poklicnem in družbenem življenju.

BAHA Območja za uporabo slušnih aparatov

Običajni slušni aparati zahtevajo sodelovanje srednjega ušesa v postopku sluha, zato izguba sluha, na katero je prizadeta srednje uho, z njimi ni mogoče uravnotežiti. Kot edina implantirana oblika slušnih aparatov kostne prevodnosti, slušni aparati BAHA prizadeva za zdravljenje zelo močnega zvoka, ki prenaša sluh hrupa (prizadeta so zunanja in srednja ušesa) in rahlo kombinirano izgubo sluha ( Srednja in notranja ušesa so prizadeta). Za to so še posebej primerni, saj pri zaslišanju kosti ni potrebno vpletenost srednjega ušesa. A En -stransko senzorinuralno gluhost lahko premosti tudi s kostno črto. Ker ni dušenja, ki ga povzroča lasišče, kot je to primer pri drugih gradbenih metodah družine slušnega aparata, zdravljenje z BAHA doseže izboljšan zvočni rezultat z večjo glasnostjo.

Slušni aparat BAHA ali slušni aparati CROS z enostransko otrplostjo?

Z enostransko otrplostjo je možna indikacija z cros slušnimi aparati , v kateri sta tako prašno kot slušno uho dobavljena s slušnimi aparati. Slušni aparat na prašni strani absorbira akustične signale in jih posreduje do zdravega ušesa, kjer lahko nato na naraven način nastane vtis poslušanja. Problematična je pomanjkanje možnosti poslušanja smeri, saj je za popoln vtis poslušanja potrebna dva dojemanje sluha. Možna kritika je tudi potreba po prenašanju slušnega aparata na zdravi strani.

Temu se lahko izognemo s kostnimi prevodnimi vsadki: Tu se vsadek uporablja izključno na oslabljeni strani in omogoča skoraj normalno poslušanje ušesa z oslabljenim sluhom. Toda tudi prostorsko sluh in usmerjeno poslušanje sta realno skupaj z zdravim ušesom. Pri indikaciji ene gluhosti, ki jo ima, se domneva, da ima drugo uho zadostno sluh. Sluh škode, ki je veliko srednje veliko, še ni merilo za izključitev. Na splošno se okvara sluha odloči, ali je BAHA vsadka na eni ali na obeh straneh.

Struktura in funkcionalnost BAHA vsadkov

V Implantatu Baha govori o naštetem slušnem aparatu . Dejanski implantat je sestavljen iz približno 4 mm titanskega vijaka, ki se uporablja ambulantno pod splošno anestezijo v lobanjskih kosteh. Postopek traja približno 30 minut. Implantat je delno implantiran, ker zgornji del vijaka ostane viden in zlahka štrli iz lobanje. Na zunanji strani slušni aparat z mikrofonom, zvočnim procesorjem, baterijo in elektromagnetnim pretvornikom, ki je odgovoren za sprejemanje akustičnih informacij.

Zvok, ki ga zabeleži zunanji del, je okrepljen, prevede v vibracije z elektromagnetno spremembo in ga izroči vsadku. Naravna kostna črta zdaj zagotavlja, da ta vibracija vodi v kohlejo v notranjem ušesu. Od tod lase, ki pomenijo celice, prevzamejo prenovljeno pretvorbo signalov v električne impulze, ki zagotavljajo stimulacijo roga živca. Rezultat: Ustvarjen je vtis.

BAHA implantacija: predpogoji in aftercare

Za določitev ustreznosti oskrbe z napravo BAHA je testna faza take slušnega aparata, ki je pritrjena na mehki trak, mogoča v ENT klinikah za nekaj tednov. Na ta način lahko najprej preizkusite slušni sistem brez tveganja in brez kirurškega posega in preverite, ali je ta oblika okrepitve poslušanja primerna za vas. Splošni predpogoj za vstavljanje je zadostna funkcionalnost notranjega ušesa , volja in možnost, da prenesete in vzdržujete implantat ter motivacija za sluh usposabljanja . Incolumn in zdravstveno stanje je treba predoperativno razjasniti. Pri otrocih je treba upoštevati tudi debelino in kakovost kosti.

Po vsaditvi pričakujemo čas ozdravitve dva do 3 mesece . V obdobju po operaciji se je treba posvetovati z akustikom s slušnim aparatom, da bi prilagodil in prilagodil nov vsadek in njegovo konfiguracijo, tako da implantat ponuja optimalno podporo. Poleg lepih nastavitev je uspeh poslušanja v veliki meri odvisen tudi od individualne motivacije za sluh usposabljanja in udeležbe pri rehabilitacijskih ukrepih. Poleg tega so redni pregledi BAHA bistveni za zagotovitev njegove funkcije ali preprečevanje zapletov.

tveganja za slušni aparat BAHA

Vsak kirurški poseg ima določena tveganja, vendar je vstavljanje Baha vsadkov običajno brez zapletenih . Vnetje kože ali kosti je možno, vendar se pojavlja zelo redko. Nadaljnje morebitne nevarnosti so pri razpadu vsadka ali uspehu poslušanja, ki ne ustreza predoperativnim pričakovanjem.

Stroški slušnih aparatov BAHA (prevzem)

Stroške za vsadek in delovanje v celoti pokriva zavarovalni sponzor. Vendar je nujno, da vnaprej pridobite ustrezno odobritev ustrezne zdravstvene zavarovalnice. Glede na ceno so BAHA vsadki na splošno v okviru od 10.000 do 30.000 EUR.