Was ist eine akustische Täuschung?

Kaj je akustična prevara?

Mogoče veste, da se ne morete vedno 100 % zanašati na svoje senzorično percepcijo. Zagotovo boste poznali značilni pojav optične prevare. Znana vam je tudi Fata Morgana. To ustvarja iluzijo velikosti ali prostorov. Obstajajo tudi zaželene predstavitve, ki so zelo priljubljene v umetnosti, na razgledih ali v koledarjih, na primer.

Veliko manj znano pa, da obstajajo tudi akustična prevara . Včasih razlagate tone, ki jih zaznate iz svojega okolja, ker včasih razlagate zelo drugače, kot so v resnici. V našem priročniku boste spoznali nekaj primerov.

pokriti toni

Zgodi se, da lahko hkrati slišite dva tona, ki se glede na višino razlikujeta zelo malo. Potem se zavedate samo glasnejšega dražljaja. Odločilni dejavnik je, da je eden od teh dveh tonov veliko glasnejši od drugega.

Pametni izumitelji formata MP3 so izkoristili to akustično prevaro. Če se predvaja glasba, je del tonov preprosto mogoče izpustiti. Nekateri vseeno vzamejo nekaj tonov. To ima pomembno vlogo pri digitalizaciji. V postopek vpliva tudi prenos podatkov. Manjše kot so datoteke, bolje. Potem je potrebna le minimalna zahteva za prostor za shranjevanje glasbenih datotek ali hitreje prenos na internetu.

Akustični pojav Shepard Skala

S tako imenovani shepardski lestvici se ukvarjajo z akustičnim pojavom, v katerem se hkrati igra več golov. Toni so različni. Ker pa se glasnost spreminja v času, kot poslušalec imate občutek, da boste slišali lestvico. V resnici slišite le enake tone in vsak od teh tonov ima drugačno glasnost. Na internetu boste našli veliko lepih zvočnih primerov. Učinki, ki jih lahko zaznate, se zdijo zelo futuristični. Umetniki tudi to prevaro zavrnejo, na primer v klavirskih delih. Ta pojav včasih celo uporabljajo organske cevi za določene melodije. To ustvarja zelo plavajočo zvočno izkušnjo.

melodije s skrivnostnim ozadjem

Diana German je znana ameriška glasbena psihologinja. V svojih študijah je ugotovila, da običajno ni mogoče prepoznati poljubno izbranih fragmentov melodije brez skladnega konteksta. Vendar pa je takoj, ko je tema slišala celotno glasbo, možno, da iz fragmentov izpelje celotno melodijo. Vaši možgani lahko po potrebi dodajo manjkajoče odlomke. Nato v glavi slišite celotno pesem, čeprav lahko iz njega zaznate le posamezne tone.

Prostorski zvočni učinek s stereofonie

Z uporabo stereofonie je mogoče ustvariti poseben zvočni učinek. V bistvu sta za to potrebna le dva različna sistema zvočnikov, ki reproducirata tone. S spretnim nadzorom se pojavi iluzija, da bi bil vir zvoka v sobi nekje drugje, kot je v resnici. Ta poseben učinek se pogosto uporablja v kinu ali na koncertu.

Postane še posebej zanimivo za 3D animacije. V optično iluzijo se nato doda prostorska slika. Predpogoj je, da so hrup postavljeni točno na pravo mesto. Nastali vtis se vam zdi bolj realen in včasih skoraj ne morete več razlikovati med filmom in resničnostjo.

Posebni McGurk Effect

Ali zagotovo veste, da lahko natančno slišite, kaj nekdo reče? Če ste res tako prepričani, ga lahko preizkusite z učinkom McGurk. To je zelo zanimiva akustična prevara: izkušnjo poslušanja se prekriva z optično percepcijo. Odločilni dejavnik je vedno tisto, kar govornik počne z usti. Pravzaprav verjamete, da slišite druge besede. Vendar se shranjeno zaporedje zvoka ne spreminja.

S tem učinkom ugotovite, da lahko celo nezavedno berete celo ustnice, vendar za natančno prepoznavanje potrebujete nekaj prakse.

tinitus kot prevara

Ena najbolj znanih in najbolj neprijetnih akustičnih prevare je tinitus . To je pravzaprav fantomski hrup v ušesu. Slišite jih, vendar v resnici ne obstajajo. Tinitus je lahko za vas zelo moteč. Še posebej, če se tinitus izkaže za trajno, postane res neprijetno.

sprožilec za tinitus vključuje:

  • nesreče
  • Travma sluha skozi kratko ali dolgoročno preobremenitev
  • Stres

V primeru tinitusa so primerni različni pristopi zdravljenja, na primer droge, psihološke ali fiziološke terapije.

Slušni aparat lahko prispeva tudi k uspešnemu zdravljenju vašega tinitusa.