Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(nenadna) izguba sluha in njegovi vzroki

po vsem svetu vpliva milijarda ljudi zaradi izgube sluha. Tako pri novorojenčkih kot tudi pri otrocih in odraslih obstaja tveganje, da bi pridobili slabost sluha ali se z njimi rodili. Izguba sluha se lahko pojavi tako na enem (enostranskem) kot na obeh (dvostranskih) ušesih. Izraz vključuje številne različne oblike. Več o različnih vrstah izgube sluha/izgube sluha lahko izveste več.

izguba sluha povzroči

Izguba sluha se pripisuje različnim vzrokom. Po eni strani je upravičen z naravnim procesom staranja, v katerem ima onesnaževanje s hrupom še posebej ključno vlogo. Po drugi strani, zlasti pri otrocih, obstaja pogost sprožilec za začasno ali stalno izgubo sluha.

Izguba sluha zaradi vertita

Vnetje srednjega ušesa vodi do otekanja sluznic v ušesu. Posledično prezračevanje notranjega ušesa ni več zagotovljeno. To ustvarja negativni tlak, ki je izražen v tlaku. Lahko pride do začasne izgube sluha, ki običajno izgine po celjenju vnetja.

izguba sluha zaradi zamašenih ušes

Zaprtje ušes lahko privede tudi do začasne izgube sluha. Pri otrocih se nekatera ušesa zamaši s prodiranjem tujih teles. V tem primeru obstaja nevarnost nenamernih poškodb ušesa na daljavo, kar ima lahko tudi dolgoročno težave. Odrasli bolniki pogosteje imajo zaprtje ušesnega kanala zaradi ušesnega voska. To je tudi začasna omejitev poslušanja, ki jo odpravimo s čiščenjem.

izguba sluha zaradi stresa

Izguba sluha lahko nastane zaradi prekomernega stresa. Verjame se, da je adrenalin stresnega hormona odgovoren, kar povzroča krče krvne žile. Vendar natančen postopek ni povsem znan. Vsak, ki utrpi izgubo sluha s prekomernim stresom, bi se moral zavedati tveganja za sluh. V takšnem sumu je priporočljiv obisk strokovnjaka.

izguba sluha zaradi možganske kapi

udarci, ki vplivajo na časovni reženj, lahko vplivajo na zvočne železnice in posledično omejijo sluh. Povezavo med izgubo sluha in možganov je mogoče opaziti tudi obratno: bolniki, ki so utrpeli nenadno izgubo sluha, so v študijah pokazali večje tveganje za možgansko kap.

Izguba sluha s strani Corone

Na splošno virusne okužbe lahko vplivajo na pojav izgube sluha. Doslej so bile omejitve sluha do zdaj malo znane kot aktivni simptom Covid-19. V okviru poznih posledic se izguba sluha omenja pogosteje, vendar povezava zaradi pomanjkanja raziskav še ni bila razjasnjena. Če imate izgubo sluha v okviru okužbe s korono, bi vas morali čim prej obravnavati.

Izguba sluha v starosti

Od približno 50. leta je del naravnega procesa staranja, ki zmanjšuje delovanje sluha. Vzroki izgube sluha, imenovani tudi presbyakusis , niso popolnoma razjasnjeni. Domnevamo lahko, da zaprtje lasnih celic v notranjem ušesu naravnega staranja, desetletja onesnaževanja s hrupom in dednim dejavnikom.

Nenadna izguba sluha

Nenadna izguba sluha je, ko se izguba nenadoma pojavi na enem ali obeh ušesih v nekaj dneh. To je medicinska pomoč, s katero bi morali takoj obiskati zdravnika. Nekateri prizadeti slišijo "Plop" zvok, preden se izguba sluha začne. Poleg tega se pogosto pojavi kombinacija s tinitusom ali omotico. Vzroki vključujejo:

  • Prekomerna količina ušesnega voska
  • virusne okužbe
  • tumore
  • travma glave
  • zdravila
  • imunske bolezni
  • idiopatske bolezni (multiple skleroza, menière )
  • vaskularne bolezni, ki omejujejo oskrbo s krvjo na uho.

Diagnoza "izgube sluha" poteka v primeru zmanjšanja sluha več kot 30 decibelov v treh frekvencah. Običajno je generacija nenadne izgube sluha mogoča v dveh tednih, vendar je vrsta in trajanje zdravljenja odvisna od specifičnega vzroka.

Zdravljenje izgube sluha

Glede na vzrok izgube sluha so obetavni različni ukrepi zdravljenja. Številne sprožilce je že mogoče odstraniti z manjšimi posegi ali zdravljenjem z zdravili. Slušne okvare, ki se pojavljajo zaradi okužb, se rešijo tudi po celjenju bolezni. V primeru trajnih omejitev poslušanja je zdravljenje z uporabo slušnih aparatov v veliki meri na voljo. Velja naslednje: prej kot sprehod do zdravnika, tem bolje. Če predolgo počakate, tvegate poslabšanje na sluhu ali druge nezaželene stranske učinke, na primer nagnjenost k socialni izolaciji.