Hörimplantat Unsichtbar | MySecondEar

slušni implantat neviden

Implantat Cochlea je elektronska slušna proteza. Zvok pretvori v električne signale in jih prenese neposredno v zvočni živec. Poškodovanim območjem v ušesu se lahko izognemo.

Zdravljenje z vsadkom Cochlea je bilo v izjemnih primerih obravnavano le z enostransko gluhostjo, saj se je balo, da lahko kohlejski implantat poslabša razumevanje jezika na običajnem slušnem ušesu. Vendar je univerzitetna klinika Freiburg to jasno zavrnila.

Pozne posledice ene od otrplosti

Vzroki za eno gluhost je lahko na primer prirojene malformacije ušesa, tumorji na rogu živca (tako imenovani schwannomi v ravnovesju ali polžev glave), poškodbe glave ali padec sluha. Medicinske študije so pokazale, da ima lahko dolgotrajna gluhost resne posledice za prizadetih. Na primer, vodi do okvare spomina in drugih duševnih spretnosti ter poveča tveganje za razvoj demence.

Več: Sčasoma lahko ta okvara privede tudi do socialne izolacije, ker npr. B. Velika družinska srečanja ali obiski restavracije s prijatelji predstavljajo ogromno breme in truda za prizadetih. Pogosto se končno izognejo takšnim situacijam.

operacija za ušesom

Kochlejski vsadek lahko pomaga tem bolnikom, da slišijo na golobnem ušesu. Elektronska proteza je sestavljena iz glasovnega računalnika in tuljave z elektrodo.

Med kirurškim posegom se za bolnikovo uho vsadi tuljava z elektrodo v kosti. Od tam je eno milimetrsko tanko elektrodo skrbno vstavljeno v zvočni polž v zvočni živec, kjer električno spodbuja slušni živec. Na ta način se zunanji zvoki neposredno posredujejo in brez obvozov na zvočni živec.

Pri bolnikih, katerih vzrok enostranske gluhosti je Schwannom, to je benigni tumor v zvočnem polžu, je bila uporaba kohlejskega vsadka že dolgo veljala za nemogoče. Tumor praviloma popolnoma napolni kohlejo in včasih ravnotežni organ. Po odstranitvi tumorja ni več dovolj tkiva za uporabo vsadka.

Nova kirurška tehnologija pomaga tudi pri bolnikih s tumorjem. V nasprotju s klasično metodo deluje trda kapsula zvočnega polža. Pomembno pa je, da se ohrani območje, v katerem se nahajajo rogovi.

Nato se tumor popolnoma odstrani in elektroda kohlejskega vsadka postavi okoli preostale tupine kohleje s slušnimi celicami. Kapsula kohleje se nato rekonstruira, tj. H. napolnjen s pacientovim materialom. Doslej je bilo 30 bolnikov uspešno dobavljeno s kohlejskim vsadkom.

Normalizacija šele po šestih mesecih

Prvi vtis poslušanja po "vklopu" kohlejskega vsadka je za vsakega pacienta drugačen. Ni nenavadno, da prevoznik takoj prepozna glas tehnika in lahko tudi neposredno razume njegove besede. Vsekakor je zvočni vtis nenavaden: tinule, mehansko, umetne kot računalniški glas. V drugih primerih je akustična percepcija v prvih dneh omejena na hrup in tone.

Počasi možgani začnejo analizirati nove predstave o poslušanju in jim kompenzirajo z znanimi zvočnimi vzorci. To se naredi sam, vendar ga lahko podpremo in pospešimo z ustreznimi vajami v varstvu in rehabilitaciji. Postopoma postane razumevanje jezika in zvok glasov, tonov in zvokov postane bolj naravno. Traja vsaj pol leta, pogosto dlje, dokler ne dosežemo jasnega, diferenciranega zaznavanja zvoka, ki ga spet dojemamo kot "lepo".